dilluns, 11 de febrer del 2013

Portanadons




Voler portejar el bebè és ben natural i té grans avantatges emocionals i de confort tant pel petit com pels pares. A dia d’avui, però, encara es venen portanadons perjudicials per la fisiologia del cos dels petits i s’ha d’anar en compte amb quin comprem.
Primer de tot s’ha de saber que un bebè recent nascut no pot anar mirant cap al carrer. Sempre, sempre, sempre ha d’anar de cara al cos de l’adult, protegit i sense que hagi d’estar exposat a milers d’estímuls pels quals encara no està preparat.

A banda, el portanadons ha de ser ergonòmic, no pot deixar que el nen quedi penjant. Això faria que el pes del cos del nen es concentrés al cul i a la part genital. Un portanadons ergonòmic reparteix el cos del bebè entre les cames i el final de l’esquena.

Hi ha molts tipus de portanadons: fulars, bandoleres, motxilles ergonòmiques, mei tais, etc. Cal anar a una botiga especialitzada (especialitzada en portanadons, no en puericultura general) i provar el que ens vagi més bé. Si s’hi va estant embarassada provarem els portanadons amb ninots de pes real.

Per mi els més pràctics són les motxilles, ja que deixen les dues mans lliures, permeten dur al bebè fins que és molt gran i es pot col·locar el bebè davant i darrera, però segurament als 0 mesos els fulars són més bona opció. Cada família trobarà el portanadons més adequat i per això cal provar-los.

Portejar un bebè amb un portanadons no ergonòmic fa més mal que bé.