dimarts, 12 de febrer del 2013

La lactància



La lactància hauria de poder-se iniciar al mateix moment en què el nen pren contacte amb la pell de la mare. L’instint de succió, l’olor de la mare i, en definitiva, el pell en pell és el mètode més eficaç per començar una lactància amb bon peu.

Malgrat tot, la lactància comença durant l’embaràs. Moltes dones fracassen en aquesta part de la criança per manca d’informació i desconeixença del tema. És fonamental que durant els mesos de gestació la dona s’informi de com funciona, com s'estableix i els problemes que poden sorgir durant la lactància i, a poder ser, que es posi en contacte amb un grup de suport a la lactància del seu entorn.

Com funciona
La lactància és a demanda, i per tant no s’hauria d’administrar cap biberó al nadó. Fins a la pujada de la llet, que és al cap de tres dies d’haver parit, del pit en surt calostre, suficient per alimentar al petit. El pit, a més, ha d’estar a l’abast del bebè com qui diu durant les 24h del dia. Tant per alimentar-se com per calmar-se o adormir-se. De fet no s’hauria d’administrar cap biberó al nadó en cap moment de la lactància, ja que aquesta és “en exclussiva” (LME).

L’ús de xumets interfereix en la lactància fins que no està ben establerta i no es recomana. Malgrat tot, pot ser una ajuda dur-ne un a la canastreta per si de cas la mare està massa cansada per seguir amb el bebè enganxat al pit. 

Potser el més important a saber pel que fa a la lactància és que aquesta no ha de fer mal. Si en fa és símptoma de que la postura del bebè al succionar no és la correcta. I si fa mal i no es corregeix a temps la lactància té molts punts de fracassar. Apareixeran al cap de poques hores les primeres ferides (clivelles) als mugrons, i en els casos extrems, derivarà en mastitis, una infecció dolorosíssima.

La clau de la lactància, doncs, és la posició de la boca del bebè al succionar, que ha d’agafar l’aurèola del pit i no només el mugró. Amb els llavis ben oberts, tocant el pit amb el nas i la barbeta. Hi ha diverses postures per donar el pit, és bo conèixer-les totes, així s’eviten obturacions d’algunes de les vies de les glàndules mamàries. El millor seria poder variar de postura el bebè, per buidar bé el pit i evitar obturacions.

L’altra clau de la lactància, fins que aquesta s’estableix, és que la producció de llet va en funció de la demanda. Quan més mami el petit, més producció de llet hi haurà.
S’ha de tenir en compte, també, que ABANS es recomanava que els nens mamessin uns pocs minuts de cada pit. Això és fals i no ajudarà gens a establir la lactància ni al bon creixement del nadó. Heu de saber que la primera llet que surt del pit és més líquida, i fa la funció de calmar la set del petit. Després cada vegada és més espessa i té més greix, per tant la llet del final és la que aporta més aliment. El nen ha de buidar el pit per complet, i en cas de tenir més gana, oferir-li l’altre.

El mètode més natural i eficaç per hidratar el mugró un cop s’ha acabat la presa és mullar-lo amb una gota de la pròpia llet i deixar-lo secar a l’aire.

Mentre duri la lactància materna en exclusiva la dona no tindrà la menstruació, però sí que ovularà i es podria quedar embarassada de nou. A mesura que es va introduint l’alimentació complementària i es van reduint les tomes de pit, baixarà de nou la regla. 

No us estranyeu si quan sentiu el petit plorar el pit faci una punxada i dispari llet, o quan us dutxeu, o fins i tot si aneu caminant pel carrer i sentiu el plor d’un nadó. És normal.
Amb el pas dels dies la lactància s’establirà i els pits deixaran d’estar inflats i deixaran de fer el mal dels primers dies. Haureu de trobar els discs de lactància per les pèrdues de llet que us vagin més bé, en venen a supermercats, farmàcies, botigues de puericultura, etc.

Problemes amb la lactància materna
Davant de qualsevol dubte o de qualsevol problema amb la lactància, el millor que podeu fer és acudir de seguida a un grup de suport. A cada ciutat n’hi ha, a vegades fins i tot al propi centre de salut. Sinó, www.albalactanciamaterna.org us pot ser de gran utilitat. Acudir a demanar ajuda a temps pot ser determinant per solucionar el problema o per llençar la tovallola en la lactància materna.

-Clivelles. Són ferides obertes al mugró produïdes per culpa d’una mala succió del bebè i del fet de tenir el pit moll tantes vegades al dia. 
-Mastitis. Infecció dels conductes mamaris. El pit té diversos conductes que porten la llet des de les glandules fins a l’aureola, on hi ha un petit dipòsit on s’acumula una mica de llet. Si el bebè sempre mama amb la mateixa postura podria ser que només es buidessin alguns dels conductes però no tots. Això podria derivar en mastitis, una infecció molt dolorosa.

-Tel lingual massa curt. Hi ha nens que neixen amb el tel sublingual massa curt i això els impedeix succionar bé. Als grups de suport a la lactància poden fer un cop d'ull al frenet del petit i assessorar-vos sobre la necessitat o no d'acudir al metge per tallar-lo i solucionar el problema.

-Perles de llet. Petita perla de llet que apareix en alguna zona del mugró.

-Tirallets. Màquina que serveix per buidar el pit de forma mecànica (a mà o elèctricament) per emmagatzemar llet en cas que no podem donar totes les tomes de pit perquè ens hem de separar del bebè, per fer farinetes de cereals amb la llet materna, per estimular la producció de llet, etc.

-Mugroneres. Són una silicona amb la forma del mugró que serveixen per protegir-lo en cas de tenir ferides. Si useu mugroneres no acabareu amb el problema de la lactància. Les ferides són produïdes per una mala posició del bebè (o per un frenell massa gran). Fan que el nen no succioni directament la pell i per tant eviten que els mugrons tinguin tan de mal, però també fan que el petit no olori la pell de la mare, sinó un plàstic, que no noti el tacte del pit, etc.

-Purelan (Medela). Lanolina pura 100% que es posa al pit per calmar el mal de les clivelles. En condicions normals, amb una gota de la pròpia llet hidratarem sense problemes el mugró, però si tenim clivelles i ferides més greus, tenir un Purelan a l’abastens pot fer servei. Aquesta crema no interfereix en la lactància i no cal rentar el pit abans de donar el pit, ja que no és perjudicial pel bebè. Qualsevol altre tipus de pomada, iode o desinfectant es desaconsella i s'hauria de netejar i retirar abans de tornar a oferir el pit.

Dibujos: albalactanciamaterna