dilluns, 11 de febrer del 2013

Malalties, vacunes. Com funciona la medicació del bebès?




Un dels principals patiments de les mares són les malalties dels petits. Tenir clars quins són els medicaments que hem de tenir a casa, així com la seva posologia ens donarà confiança.
El primer consell que us dono és que mentre el bebè és petit, al menor símptoma de malaltia aneu al metge. Val més pecar de més que de menys. I el fet d’anar sovint a veure el pediatre ens traurà molts dubtes de cara al futur.

Hem de tenir en compte que de petits són molt sensibles als virus, sovint es constipen. I nosaltres haurem de ser molt constants per evitar que els constipats es converteixin en bronquitis. Si el nen acaba derivant un constipat a bronquitis haurà de prendre broncodilatadors, medicacions antibiòtiques o fins i tot ingressos a l’hospital. Evitar-ho és tan senzill com no deixar que els moquets passin als pulmons. Haurem de posar-li sèrum fisiològic amb una xeringueta i després aspirar els mocs amb un aspirador, o posar un parell de xeringuetes de sèrum a cada fossa. Això és innegociable. Per molt que veieu que el nen plora, que ho passa malament, heu de ser inflexibles i netejar-li els mocs diverses vegades al dia, sobretot abans d’anar a dormir, abans de menjar si està molt congestionat i quan es llevi (ja que de nit es fabriquen molts mocs).

La forma correcta de posar el sèrum és estirar el petit de costat i posar-li al forat del nas que quedi a dalt. Després el girem de l’altra banda i aquesta vegada quedarà a dalt l’altre forat. Els que volem evitar és que el sèrum vagi a les orelles. També hem de tenir cura amb la força amb la que disparem el sèrum, si ens passem pot passar a l’oïda i causar infecció. S’ha de fer pressió normal per tal que els mocs surtin per l’altre forat o  baixin cap a l’estómac. L’important és treure’ls del nas i del coll.

Compreu sèrum fisiològic normal, en ampolla grossa. Punxeu l’agulla de la xeringa a l’ampolla i així podreu carregar la xeringa. Evidentment al nen no l’hem de punxar, l’agulla es pot quedar al pot. Descarteu les ampolletes en mono dosis i els esprais tipus rinomer, no tenen prou pressió i no aconsegueixen treure els mocs.

Cal saber que un constipat dura uns deu dies i no hi ha cap medicina que en pugui alleugerir els símptomes ni que n’escurci el procés. Són un patiment però s’han de passar i a mesura que es passin el nen va creant defenses contra els virus. Per tant, a un bebè de menys de dos anys no se li pot administrar cap antitussiu. Quan estigui constipat passarà males nits perquè al estar estirat baixen els moquets cap a darrera del coll i el petit estossegarà molt. Tampoc s’ha d’administrar cap anticongestiu, els mocs fan el seu cicle i només hem d’evitar que passin als pulmons.
La única cosa efectiva que podrem fer per millorar la situació és posar una ceba tallada prop del bressol, donar-li molts líquids i aixecar lleugerament el cap del bebè (inclinant la part on reposa el tronc i el cap, amb una tovallola sota el matalàs o aixecant amb falques les potes del bressol, etc.).

Vacunes
Pel que fa a les vacunes, d’entrada dir que n’hi ha d’obligatòries i d’opcionals. Les opcionals s’han de comprar a la farmàcia i guardar a la nevera. El dia de la vacuna aquesta s’ha de lliurar a la infermera perquè la dipositi a la nevera fins el moment d’administrar-la.

Les opcionals són la prevenar, el rotavirus i la varicel·la. La prevenar té 4 dosis, el rotavius dues i la de la varicel·la dues. Cada dosis ronda els 70-80 euros.

Les vacunes obligatòries s’administren el mateix dia de la revisió mensual. Les opcionals s’han de preveure amb la infermera o pediatra, que indicarà els mesos concrets en què s’han d’administrar. Les vacunes no només proporcionen anticossos i salut al bebè, també prevenen la propagació de malalties com el tètanus, el xarampió o la poliomielitis. És important meditar bé si s’administren o no ja que algunes combaten malalties molt greus.

El dalsy i l’Apiretal
El Dalsy i l’Apiretal són els dos medicaments que hem de tenir sempre a casa. El Dalsy és ibuprofeno i l’Apiretal, paracetamol. Per malestars, mals de dents, etc. Li donarem l’antiinflamatori Dalsy i quan tingui febre, li administrarem apiretal.

Amb el temps i a base d’experiència no us caldrà anar cada dos per tres a l’hospital. Quan el nadó tingui febre l’anirem controlant periòdicament per saber com evoluciona i l’intentarem fer baixar la febre amb tovalloletes molles, molta aigua i si fos necessari, banyant el petit amb aigua tèbia. Passar les pitjors hores de febre a l’hospital esperant torn és horrorós per a tots. Fer que li baixi serà la nostra prioritat sie aquest és l’únic símptoma que pateix el bebè. En cas que el nen no tingui bon color, no es bellugui com de costum o tingui algun altre símptoma estrany, no dubteu a anar a l’hospital.
Si no té res més que febre pot ser simplement culpa de les dents, d’un constipat, etc.