dimarts, 12 de febrer del 2013

Culet, culet




El canviador.
Durant els primers mesos de vida del bebè serà relativament senzill canviar el petit a qualsevol lloc. Malgrat això, si voleu ser pràctics el millor sens dubte és un moble canviador al lavabo o prop d’una aixeta. Quan hagueu de canviar el bolquer necessitareu tenir l’aigua a mà i, segons com, necessitareu una mà per aguantar el petit i mentre amb l’altra esbandireu la tovalloleta o l’esponja, agafareu el bolquer, l’obrireu, el col·locareu, etc. A més, aquest tipus de mobles tenen lloc per emmagatzemar tot el que necessitareu per fer els canvis. Tenir-lo al bany permet, també, eixugar el nen quan surt de la banyera, vestir-lo amb comoditat, etc. Entre tots els trastos infantils, aquest és un dels meus imprescindibles. 

Els bolquers.
De bolquers n’hi ha molts. Però que vagin bé, pocs.
Aniré al gra. Els he provat tots, de totes les marques incloses les blanques i la meva valoració final és: Els únics bolquers que van bé són els Dodot Activity i els Toujours del LidL.

De fet, la OCU va fer un anàlisi dels bolquers que hi ha al mercat espanyol i va arribar a aquesta mateix conclusió. Els del Lidl, són els més bons i tenen la millor relació qualitat/preu. Podeu llegir-lo aquí.

Com funcionen les talles dels bolquers?
A les bosses de bolquers trobareu diferents talles 1-2-3-4-5, etc. Solen ser similars entre marques, però hi ha certes diferències de mida.

Perquè us feu una idea sempre es té en compte el pes del bebè. Aquesta és una taula orientativa:

-La talla 1 és per a recent nascuts de 2 a 5Kg (n’heu de tenir una bossa preparada per als primers dies de vida del vostre petit).  
-La talla 2 és de 3 a 6 Kg. No durarà gaire temps però la fareu servir de seguida.
-La talla 3 ja és de 4 a 10 Kg, us durarà fins gairebé els 8 mesos.
-La talla 4 és de 9 a 15 Kg  i pot servir fins a l’any.
-La talla 5 és de 13 a 18 kg.

Per últim, quatre consells.
-Pels nens que dormin moltes hores seguides i el bolquer tingui alguna fuga de pipí, useu una talla més de la que faci servir durant el dia per anar a dormir. És a dir, si amb 11 mesos fa servir la talla 4 durant el dia, poseu-li un bolquer de talla 5 per passar la nit.
-Si no saben què regalar-vos, demaneu bolquers. Us faran servei.
-Els bolquers fan molta pudor. Molta. Tingueu llesta una paperera que tanqui bé i no deixi escapar les males olors. O afegiu a la llista de regals una paperera per bolquers.
-No deixeu passar més de 3 o 4 hores entre canvi i canvi encara que no hi hagi cacones. Mantenir el culet el més sec possible evitarà que s’enceti.

Una opció més ecològica és la dels bolquers de roba. Jo no n’he fet servir, per què m’han semblat poc pràctics, però hi ha vertaderes addictes als bolquers de roba.

Les tovalloletes.
El bebè té una pell molt sensible i, per tant, necessita que durant els canvis de bolquer la rentem amb molta cura. Hi ha qui prefereix fer servir una esponja natural, aigua i sabó i hi ha qui prefereix fer servir tovalloletes. Bé doncs, per a aquelles mares a qui els sembli més pràctic fer servir les tovalloletes (s’ha de reconèixer que no és gens ecològic però que és molt pràctic), heu de saber que les haureu de passar OBLIGATÒRIAMENT per sota l’aigua de l’aixeta per esbandir i eliminar el sabó que porten. Fer-les servir de tant en tant no irritarà el culet del bebè, però fer-les servir a cada canvi provocarà, segur, que s’enceti total la pell de la zona del bolquer del vostre fill.
Per tant, no cal comprar les tovalloletes més cares del mercat. Les de Mercadona, sense essències ni additius, són perfectes.

[A la bossa del cotxet recordeu portar sempre un paquet de tovalloletes. No només pels canvis de bolquer fora de casa. Us salvaran de més d’un problema].

La pomada.
La pomada que cal posar al culet del bebè és una pomada concreta, no és crema hidratant. És una mena de crema que es diu pasta a l’aigua o lenitiva i que el que fa és que els pipis no penetrin a la pell, evitant-ne la irritació i els èczemes. Però NO cal posar-ne cada dia ni cada vegada que canvieu el bolquer del bebè. L’excés de crema pot arribar a provocar just el contrari del què volem prevenir.
Així doncs, quan l’hem de posar? I quina triem?
La crema s’ha de posar si veiem que la pell del culet/engonals es torna rosada o vermella. De fet, quan això passa s’ha d’intentar canviar més sovint el bolquer o intentar deixar-li a l’aire a estones la zona irritada. Serà important posar força pomada quan el bebè vagi a dormir.

De pomades lenitives n’hi ha moltes, però que siguin bones i efectives molt poques. Així que ja podeu apuntar. Ha de portar Zinc. A la farmàcia us vendran l’Anticongestiva Cusí, l’Aderma, Leti4 o qualsevol de les que són efectives. Oblideu-vos de les cremes de marques comercials o de supermercats. No serveixen per res.