dimarts, 12 de febrer del 2013

El son del bebè


Els bebès solen dormir moltes hores al dia. Però aquesta no és una regla estricta. Alguns fan moltes migdiades, d’altres els agrada més dormir de dia que de nit... i molts d’ells prefereixen els bracets dels papes a les ganduletes o els llitets. És normal. Són petitets i l’escalf del pare o de la mare els fa estar bé. 

Haver de dormir el nostre bebè en braços els primers mesos de vida del petit és del tot normal. Per molt que alguns us diguin que això és malcriar-los, no, no ho és. Això és donar-los amor, confiança i confort. De fet, quan menys us ho espereu arribarà un dia en el què la criatura ja no voldrà bracets per dormir. I us ho farà saber perquè estarà incòmode i aleshores, ell solet podrà adormir-se al llit. Mentrestant, si el petit necessita que el bressoleu, que el consoleu o que li doneu el pit per fer nones... estigueu tranquils, perquè això és el més normal del món.
I on el posarem a dormir, al petit?

Abans de tenir la criatura haurem de decidir quin mobiliari necessitarem. No és senzill escollir la millor opció entre bressol, gandules, moisès, bressol de collit. Us en parlaré una mica, i un cop tinguem clar què és cada cosa, decidiu. El bebè dorm sense coixí.

La minicuna o moisès és una cuneta petita, generalment amb rodes que podem portar a qualsevol estança de casa. És petiteta i té un matalasset força prim, generalment d’espuma.
El bressol és el llit de baranes dels bebès on podrà dormir fins que faci el canvi al llit de nens grans quan sàpiga caminar i pujar i baixar sense problemes de llocs elevats.
La ganduleta és per fer-hi una becaineta o per descansar. De sobretaula i portable amunt i avall servirà fins que el nen tingui un pes determinat.
El bressol de collit és com el bressol de baranes de sempre però adaptat per col·locar-lo agafat al llit dels pares, sense barana a un lateral. Permet dormir al mateix llit que els pares, en una mena d’extensió del llit de matrimoni.  Aquesta és l’opció que trien moltes mames que donen pit, per poder estar prop del petit durant les nits. Per descansar més bé, sense haver-se d’aixecar cada dos per tres.


La minicuna és molt recomanable pels primers mesos (segurament no més de cinc o sis), però són els mesos en què el petit no té força per moure’s ni girar-se i per tant és còmode pels pares i pel petitó. Pots endur-te-la on vulguis de casa perquè no pesa i té rodes i és confortable perquè és més recollida que un bressol gros i per tant el bebè se sent més arropadet.

A la gandula hi ha molts bebès que no s’hi volen estar. Si li agrada és perfecte per quan està despert i nosaltres hem de fer alguna cosa per la qual necessitem tenir les mans lliures. Té l’avantatge que sol portar accessoris per jugar, amb so o llums que poden ajudar-nos a entretenir el petit uns moments.

El bressol estàndard de baranes és perfecte per qualsevol petit i el necessitarà durant dos anys com a mínim. Per tant, cal que tingui un matalàs de qualitat i uns bons protectors de baranes. Quan comenci a asseure’s, a aixecar-se i a caminar, caurà moltes vegades contra les baranes i si aquestes no estan protegides és farà mal.

El bressol de collit és la opció que jo recomano per aquells qui vulgueu dormir amb el bebè. La lactància és llarga i pot ser molt dura si no teniu el petit a prop. Però si voleu que el pare segueixi dormint amb vosaltres i no hagi de desertar del seu llit cansat de no tenir lloc per dormir tranquil sense pensar que aixafarà el bebè... més val que cadascú tingui el seu lloc. Així, aquest tipus de bressol, que es col·loca al costat de la mare és molt bona opció perquè tothom pugui descansar més bé.