dimarts, 12 de febrer del 2013

Biberons i llet de fórmula





En cas de no fer lactància materna, sigui pel motiu que sigui, el bebè s’alimentarà amb llet de fórmula. Les preses seran a demanda, com en el cas de la lactància materna. No cal dir que la lactància materna és infinitament millor que la de fórmula, més natural, més gratificant per la mare i el petit i prevé el càncer de mama. 

Malgrat això, sempre hi ha qui no podrà donar el pit, quino se n'haurà sortit... El sentiment de culpabilitat per no poder donar de mamar al teu fill pot ser enorme, no et culpabilitzis ni et fustiguis. És una llàstima i segurament això et quedarà a dins per sempre, però has de mirar endavant, el més important és la criatura, que mengi, que creixi i estigui sana. Així que, sense més drames, el biberó serà el teu esptri imprescindible per alimentar al petit. Veure-li la seva mirada mentre li dones la llet serà un grandíssim reconfortant. 
El pare, en aquest cas es podrà involucrar al 100% en l'alimentació del fill, i això a les tantes de la matinada o a primera hora del matí, serà de gran ajuda. Mira de trobar el costat bo de poder criar de forma compartida el teu fill.

Com es prepara el biberó
El biberó es prepara sempre amb aigua embotellada (no cal bullir-la) i tots els estris s’han d’esterilitzar durant els 3 primers mesos.

El biberó es prepara molt fàcilment, es tracta d’escalfar l’aigua i afegir-hi una mesura (de la cullera que ve amb cada pot) per cada 30ml d’aigua. Així, si el bebè necessita 30ml només posarem una cullerada, si el bebè pren 180ml, n’hi posarem 6. De fet els bebès solen fer bibis de 30ml durant els primers dies de vida ja que el seu estómac és molt petit i a mesura que passen els dies aquesta mida va augmentant.

La llet de fórmula hauria de ser, els primers mesos, de farmàcia. De marques n’hi ha moltes i de preus molt dispars, però al principi caldria que fos de farmàcia. En principi s’ha de comprar una llet normal (que oscil·la entre els 15 i els 20 euros el pot), però tenim la possibilitat de comprar-ne d’especials per nens que pateixen còlics, per prematurs o anti glopades (AR). A partir dels sis mesos ja no cal donar la llet de fórmula inicial i es fa el canvi a la llet de continuació 2, que es pot adquirir als supermercats i el preu és més econòmic. A partir dels 12 mesos, si no hi ha cap problema, ja es pot passar a la llet de vaca.

En cas que el bebè vagi restret, afegiu una mida d’aigua de més. Aquesta llet aigualida ajudarà a solucionar el problema.

Per triar el biberó ens hem de fixar en el tipus de tetina, ja que hi ha tetines per recent nascuts, amb el foradet molt petitet i tetines amb forats molts grossos, especials per biberons amb farinetes. Per nadons acabats de néixer ha d’indicar que és per 0+ mesos. Hi ha biberons anticòlics, com els de la marca bebedue, que tenen un mecanisme dins que manté la tetina sempre en la mateixa posició i fa que el nen no l’aixafi ni hagi de parar per prendre aire.