dilluns, 11 de febrer del 2013

Del gateig a les primeres passes



A partir dels 5-6 mesos els bebès guanyen força a la seva musculatura i comencen a voler-se girar. Haurem de començar a desconfiar de deixar-los sols sense lligar a segons on perquè d’un dia per l’altre aprenen a girar-se, a arrosegar-se i poc a poc a moure’s fins a gatejar. Cada nen té el seu ritme evolutiu i podria ser que amb  mesos encara no gategés bé. Però un cop comenci i agafi confiança, voldrà anar a pertot arreu i us sorprendrà la velocitat amb què es mourà.

Cal que a partir d’aquest moment en què comenci a gatejar o caminar protegiu i adapteu una mica els racons perillosos de casa. Per exemple, posar espuma a les cantoneres on pugui fer-se cocos, tapar els endolls amb plàstics especials. I quan sàpiga caminar, posar tanques de seguretat a les portes dels armaris, als calaixos o a la porta de la rentadora. Tot això ho venen a les ferreteries i a les botigues de puericultura.
Com sempre, hi ha qui no està d’acord en protegir la casa, per no alterar la seva vida ni la del nen. Bé, per mi, és més important la seguretat i el fet de no haver de crear un clima de NO, NO, NO constant.Si el nen et trenca el gerro després de dir-li vint-i-cinc vegades que no el toqui; el nen no té la culpa. La culpa és teva per no haver-lo tret del seu abast.

La transició del gateig al caminar és una època perillosa que cal estar molt alerta i per terra amb el nen. Les caigudes són constants i haurem d’evitar al màxim els cops. Els petits de seguida volen posar-se drets així que jo recomano que cap als 9 mesos es tingui un caminador preparat (un caminador dels que s’han d’empènyer, generalment amb música i altres activitats, de venda a joguineries).