dimarts, 12 de febrer del 2013

El post part




El post part és un moment força dur per la dona. Les hormones de l’embaràs han de desaparèixer i això comportarà certs desajustaments que desestabilitzaran les nostres emocions. L'enamorament dels pares vers el bebè, que per fi és a casa sumat a la gran sensació de responsabilitat, a les pors i als dubtes davant la maternitat recent estrenada podrà portar a l’anomenada depressió post part. Les llàgrimes són normals en aquesta fase, però tenir una actitud positiva i sobretot l’ajuda de la parella o de la família faran que sigui més lleu. No t'estranyis si els sentiments i les emocions et sobrepassen o si no trobes un moment per dutxar-te o dormir. Amb el temps, les coses es posaran a lloc, però aquests primers temps seran molt intensos.

El post part implicarà tenir cura del recent nascut i de les possibles ferides o punts al cos de la mare. Per això, si la parella pot fer-se càrrec de les tasques domèstiques serà de gran ajuda. 
Un consell és que abans del part prepareu alguns plats cuinats i els guardeu al congelador. Així els primers dies a casa, sense haver de cuinar es tindran més hores de tranquil·litat.

Durant els primers dies després del naixement d’un fill, familiars i amics volen compartir la nostra alegria i conèixer el petitó. Les visites reiterades seran, de segur, un motiu de sobre cansament dels pares. Si el pare pot gestionar aquestes visites, millor. Penseu que podria ser que durant les primeres nits el bebè tingués problemes de son, que l’alimentació a demanda pot fer que no dormim gaire hores seguides i tot això afectarà al nostre bon humor.
Si es té la casa plena de gent tot el dia la cosa només farà que empitjorar el nostre humor.  Haurem d’estar pendents dels convidats, oferir-los cafè, explicar-los l’experiència... i la tranquil·litat és molt necessària perquè les coses funcionin els primers dies. Passats 15 dies l’adaptació ja s’ha anat superant i és més senzill gestionar visites.

La quarantena són els 40 dies després del part, temps que triga el cos en començar a recuperar-se  del embaràs i el part. En recuperar el cicle menstrual i d’ovulació, la cura dels punts,etc. La llevadora o el ginecòleg fan una revisió post part un cop passada la quarantena. 

La musculatura del sòl pèlvic es pot haver vist afectada després del part i potser es pot contemplar la opció de fer exercicis o gimnàstica específica per aquesta zona. Jo no n'he fet però he sentit a parlar molt bé de la gimnàstica hipopressiva, que consisteix a enfortir la zona abdominal controlant exercicis de respiració. 


El sentiment real de la maternitat
A mesura que passin els mesos i s’acabi la baixa de maternitat caldrà estar preparada per un sentiment nou. El sentiment real de la maternitat i de la feminitat, que segurament es confrontarà amb la farsa que el feminisme modern ens ha volgut vendre. No et sentiràs la mateixa persona d’abans de ser mare. Ni entendràs per què algunes mares volen separar-se del seu fill per anar a treballar (encara que en la majoria dels casos sigui per necessitat), etc.
Fa poc vaig llegir això en un fòrum sobre maternitat: “Certament en la majoria de casos, i si ningú ho dificulta, el vincle mare-fill els primers anys de vida -i ja no diguem els primers mesos- és tant fort com un idil·li amorós. Això és el que ens ha permès sobreviure als Homo Sapiens Sapiens. És la natura en estat pur. De fet, la lluita interna entre la necessitat d’estar amb el fill i la de treballar fora de casa és una lluita entre la natura -que ens fa estar per les cries- i la cultura -que ens diu que només som útils per la societat si treballem fora de casa. Per aquest xoc s’hi ha de passar, s’ha de reflexionar i decidir si la necessitat econòmica et fa deixar o no el teu petit”.