dilluns, 11 de febrer del 2013

Jocs i joguines per a cada edat.




Les joguines són necessàries pels petits ja que ajuden a estimular les percepcions i els sentits dels bebès. Recent nascuts podrem oferir doudous o petits peluixos de tacte molt suau, sense cap tipus de peça de plàstic ni res que pugui fer mal. A mesura que passin els mesos i el petit vagi desenvolupant els sentits, sobretot, quan fixi la vista, les joguines amb llumetes i sons suaus seran l’ideal per entretenir-lo.

A partir dels sis mesos les joguines ja serviran d’entreteniment real per al bebè, que fins aleshores de poca cosa servien, i podrem anar provant d’oferir joguines amb tecles, botons lluminosos, contes de roba, etc.

A partir de l’any el nen necessitarà unes joguines amb més complexitat, instruments musicals, cubs per fer castells, encaixables de fusta, contes de textures.

És molt bo poder oferir al petit coses que tinguin diverses textures, diferents olors i fins i tot sabors. Així des dels 6 als 12 mesos es recomana fer la panera dels tresors. A partir dels 12 mesos la panera s’hauria de retirar i podríem canviar-la per el joc heurístic.

La panera dels tresors i el joc heurístic.
La panera és un joc d’experimentació que, com el seu nom indica, és un cabàs baix on hi posarem entre 30 i 50 objectes que no siguin joguines, de molts materials diferents (goma, fusta, metall, vidre, paper, cartró).

El nen ha de poder jugar amb la panera sense la interacció del adult, sí sota estricta vigilància, però sense la interacció directa.
En un ambient tranquil i a poder ser amb música clàssica tranquil·la de fons s’asseu al nen davant la panera de manera que pugui tenir accés a tots els objectes i durant una estona se’l deixa investigar, mirar, olorar, llepar...

Objectes que pot contenir la panera: llimones, pinyes, flaneres, raspalls, pintes, portatovallons de fusta, trossets de roba, esponges, taps grossos, pomes, cargols de mar, sonalls, espàtules, picarols, mirall, cartró del paper de wc, etc...

El joc heurístic és molt semblant a la panera, però a un nivell superior pels sentits. En aquest cas a la panera hi posarem s’hi posen recipients amb diferents olors, bosses de té... però generalment aquest joc ja es reserva per a la llar d’infants.