dilluns, 11 de febrer del 2013

La robeta de bebè





La primera indicació important és que la robeta del bebè s’ha de rentar sempre abans de la primera posada. I per rentar-la ho farem amb un sabó neutre (ara ja hi ha moltes cases que en fan) especial per roba de nadó i SENSE suavitzant. La pell dels petits és molt sensible a segons quins productes i additius per tant hem d’evitar que la roba s’impregni d’aquests productes químics agressius. La roba s’haurà de rentar així durant els primers mesos de vida, no cal fer-ho fins a l’any, però sí els primers mesos, fins que sapiguem i ens haguem assegurat de que el bebè no té pell atòpica o qualsevol altre problema dermatològic.


Les dues peces bàsiques i exclusives de nadons són el bodi i el pijama (d’una o dues peces).
La roba interior d’un bebè és el bodi. Seria un equivalent a les nostres calcetes. Per l’estiu són de màniga curta o tirants i pel fred de màniga llarga i mes gruixuts. Sempre de cotó, serveixen per aguantar a lloc el bolquer i per evitar que l’esquena del petit es refredi. 



El pijama de cos sencer, inclosos els peus és una de les indumentàries més còmodes pels més petitons. Sota hi va el bodi, no us n’oblideu. El pijama de dues peces que també inclou els peus en els pantalonets (granota) és el més còmoda i pràctic per els canvis de bolquer.

A l’hivern, pels més petits també hi ha els abrics de cos sencer. Des de la caputxa fins els peus és d’una sola peça i només està indicat pels primers mesos ja que no permet massa mobilitat al cos.

A partir d’aquí hi ha tot tipus de roba i complements pels peques. Vestits, pantalons, samarretes... etc. El més pràctic i còmode és el pijama de dues peces, que és elàstic i fàcil de posar i treure la part de baix a cada canvi de bolquer.
En moments concrets podem vestir d’homenet o de doneta al bebè, però ho desaconsello de diari, ja que els petits es passen moltes hores estirats al llitet, a l’hamaca, a la motxilleta o al cotxet i els pot resultar més incòmode. És com si nosaltres ens posem a dormir en pijama o en texans i camisa.

Tallatge de la roba
Les diferents talles es mostren o bé per mesos o per centímetres de llargada (alçada) del cos del bebè. Així, encara que cada fabricant és un món, les talles aproximades serien:

0 mesos (50cm)
1-2 mesos (56cm)
3 mesos (62cm)
6 mesos (68cm)
9 mesos (74cm)
12 mesos (80cm)
18 mesos (86cm)
24 mesos (92cm)

Això vol dir que la talla 3 és per a nadons d’entre 3 i fins a 6 mesos.

Les sabatetes comencen la numeració al número 14, i generalment fins a la talla 19/20 les sabates seran de decoració. Per tan petits han de ser sense sola perquè el peu no agafi cap forma i per no deformar el taló. Es preferible fer servir sols mitjó. 
Els mitjonets i els leotards segueixen mateix tallatge de les sabates. 14, 15, 16,17,18 i potser 19 són més o menys els números que s’usen fins als 12 mesos.