dilluns, 11 de febrer del 2013

El bany




Sí o sí els nens es banyen cada dia. Per diversos motius. Primer, perquè després de rentar-los el culet de forma superficial moltes vegades al dia, un bany amb aigua i sabó farà que els genitals quedin nets de veritat.
Segon, els relaxa i els ajuda a conciliar el son.
Tercer, és la primera rutina que es podrà establir al petit i ajudarà a marcar horaris, sobretot en aquells nens que tinguin el cicle circadià alterat (tinguin girat el son entre dia i nit).

El bebè el banyarem a la banyera amb aigua calenta (NO TÈBIA) calenta com ens la posaríem per nosaltres. Depenent de l’estació de l’any, clar. Per mesurar si l’aigua està a una bona temperatura caldrà posar-hi el nostre colze. No val posar-hi la mà, el colze és més sensible i serà més fiable. Podeu comprar un termòmetre per la banyera, però l’acabareu llençant. És més pràctic testar la temperatura nosaltres mateixos. Amb el temps no caldrà ni el colze, però els primers mesos comproveu sempre la temperatura de l’aigua abans de posar-hi el nadó.

Hi ha banyeres de molts tipus però les que van més bé són les que dins ja tenen dissenyat una mena de reposabebès ergonòmic. Si no ve incorporat és pot comprar a part. El què vull dir és que el bebè pugui quedar col·locat a la banyera estiradet de tal manera que nosaltres no l’haguem d’aguantar amb la mà per tal que no s’enfonsi. Així tindrem les dues mans lliures per poder-lo ensabonar, agafar els pots, esbandir-lo, etc.
Ara estan de moda unes banyeres rodones i altes on es col·loca el bebè assegut. No serveixen per més que tres/quatre mesos i per molt que diguin que respecten la fisiologia del petit, són més incòmodes per aguantar la criatura i rentar-lo a la vegada.
banyera ergonòmica del prenatal
Quins sabons s’han de fer servir per banyar un bebè?
Hi ha moltes marques, qualsevol us servirà. Com que us en regalaran de diverses cases, ja anireu provant els que més us agradin. Però en resum, es tracta de sabons especials per pell de bebè (no podem fer servir els nostres) i a banda del xampú i el gel heu de tenir oli de bebè, que es reparteix per tota la pell del petit abans de l’última esbandida.

L’oli serveix per hidratar una pell que creix i creix dia a dia, per mantenir-la ben elàstica i hidratada (com quan ens posàvem la crema per evitar les estries per l’estirament de la pell). Un cop li posem l’oli vigilarem de no tornar a mullar els cabells del petit amb l’aigua de l’última esbandida o aquests quedaran oliosos.

Després del bany, eixugarem el bebè amb una capa de bany (una tovallola quadrada i petita que té una caputxeta a una cantonada per posar al cap de l’infant).
No cal rentar els cabells del bebè cada dia amb xampú. Però a l’hivern, el dia que li rentem el cap l’assecarem amb l’assecador (el què tinguem a casa servirà) a baixa intensitat.